Confused child with cutting paper parents, family problems, divorce, custody battle, suffer concept
Little curly girl blowing dandelion.
SKJ-logo
お絵描き指導
Adiona-leden-websitebanner-300x150-februari-2018

Wat doet een kindercoach?

Een Kindercoach is (zoals het woord al zegt) iemand die kinderen coacht. Coachen is een laagdrempelig en kortdurend begeleidingstraject waarin het kind, samen met mijn ondersteuning, ontdekt waar zijn/haar kwaliteiten, talenten en mogelijkheden liggen. Zo leert het kind wat voor gevoelens het heeft en hoe hier mee om te gaan. Zo wordt zelfkennis en zelfvertrouwen versterkt.

Het is maat werk omdat elk kind anders in elkaar zit en andere tools nodig heeft om verder te komen.

Voor wie is het?

Het is voor kinderen die te maken hebben (gehad) met de scheiding van zijn/haar ouders en kinderen die een dierbare zijn verloren of gaan verliezen en hierdoor in de knel komen te zitten met zichzelf.

Te denken valt aan;

  • Het gedrag is anders dan anders (woede-uitbarstingen of teruggetrokken terwijl dit hiervoor niet het geval was, negatieve aandacht vragen);
  • Prestaties op school achteruit gaan (slechte concentratie, spijbelen, brutaal zijn);
  • Terugval hebben in gedrag (bedplassen, huilen, aanhankelijk);
  • Slaapproblemen hebben (nachtmerries, ’s nachts wakker worden, slecht inslapen);
  • Conflicten hebben thuis (brutaal gedrag, grote mond);
  •  Anders reageren dan je mag verwachten (weglachen, terugtrekken, vlak reageren, niet over willen praten).

Doordat kinderen ook de spanningen en het verdriet van ouders voelen, kan het soms weken, maanden of zelfs jaren duren voordat zij de ruimte voelen om hun eigen emoties toe te laten.

Een kindercoach biedt kinderen een veilige plek waar ruimte is voor verschillende emoties. Daarnaast helpt een kindercoach uw kind meer zelfinzicht te krijgen, zodat ze kunnen rouwen. Ook bij een scheiding is rouwen een heel normaal proces.

Hoe ziet zo'n traject eruit?

Het coaching traject is oplossingsgericht, wat inhoudt dat ik niet (te veel) in ga op de oorzaak maar kijk wat er nodig is om verder te komen met de tools die binnen in het kind liggen. Zo leert het kind er op zijn eigen manier mee omgaan.

Tijdens de kennismaking is er de gelegenheid om te vertellen waar de zorgen liggen en vertel ik mijn werkwijze. Daarna kunnen we een intake-gesprek plannen. Dit gesprek gebeurd meestal telefonisch.

Tijdens het intake-gesprek gaan we dieper op de hulpvraag in. Soms kan het voorkomen dat er een andere vraag naar voren komt dan in eerste instantie gedacht wordt. Wanneer deze duidelijk is kunnen we afspreken hoe lang het coachingstraject kan gaan duren en wat ik hierin kan betekenen.

Dan gaan we het coachingstraject in. Ik ga samen met het kind werken aan de hulpvraag die is opgesteld tijdens het intake-gesprek. Soms maak ik gebruik van een spel, buitenactiviteit of oefeningen die passen bij het kind. Het gaat vooral om het geven van aandacht aan dat wat er is, het verkrijgen van nieuwe inzichten en het behalen van gestelde doelen. Samen zoeken we naar een mogelijkheid om verder op weg te kunnen.

Gemiddeld gaat het om 6 sessies, inclusief een evaluatiemoment met de ouder(s). Mocht het voorkomen dat er meer sessies nodig zijn dan gaat dit uiteraard in overleg.

Wat zijn de kosten?

Kijk hiervoor bij Tarieven.

Praktijk

Onderstaande zijn de verschillende diensten die ik aanbied.
logoverkleint350-2

Kindercoaching bij Scheiding

logoverkleint350-2

Kindercoaching bij Rouwverwerking

Workshop SOS Kinderen en Emoties

(Voorheen Heppie?! kinderen en emoties)

Workshop Rouw & verlies bij kinderen: bewust omgaan met de dood